Et intensivt læringsforløb
Læringslokomotivet er et årligt intensivt læringsforløb faciliteret af Rebild Ungdomsskole for unge i 7. og 8. klasse, der er i risiko for ikke at blive vurderet uddannelsesparate. Formålet med Læringslokomotivet er at kickstarte en udviklingsproces hos ikke-uddannelsesparate elever og løfte dem fagligt, socialt og personligt, så de i 8. klasse kan blive erklæret uddannelsesparate til en ungdomsuddannelse.
I Rebild er Læringslokomotivet et fire ugers campforløb med overnatning for 20 elever i 7. og/eller 8. klasse. Læringslokomotivet er afviklet i september 2017, 2018, 2019, 2020 og 2021 for i alt 100 visiterede elever.
Tilbagemeldinger på Læringslokomotivet har resulteret i, at vi flytter det 4 ugers intensive læringsforløb – så det ligger i uge 3-6 (år 2023).
Baggrunden for projektet
Læringslokomotivet er et samarbejde med Ungdomsskoleforeningen og rullede første gang i 2017. Læringslokomotivet har i 2017-2018 været med støtte fra Egmont Fonden, som arbejder for et godt liv for børn og unge. Efter den to-årige projektperiode er finansieringen af Læringslokomotivet overgået til Rebild Kommune suppleret med en betaling fra de deltagende skoler. Læringslokomotivet afvikles derfor fortsat af Rebild Ungdomsskole i tæt samarbejde med kommunens folkeskoler jf. budgetaftalen, oktober 2018.
Forældrekupeen
Forældrekupeen er et supplerende tilbud for de forældre, som har deres barn på Læringslokomotivet. I forældrekupeen mødes vi; før, under og efter campforløbet. Vi formidler relevant viden, erfaringer og værktøjer til arbejdet med en ung, der øver sig og er i udvikling. Formålet er, at styrke det helhedsorienteret arbejde med den unge – fagligt, personligt og socialt – ved at støtte forældrene i at understøtte og fastholde den unges udbytte og udvikling.
Ansøgning og visitation
I løbet af efteråret 2022 vil I få mulighed for at hente informationer og materialer til ansøgningen her på hjemmesiden.
Ansøgningsprocessen faciliteres af den unges hjemskole på baggrund af specifikke målgruppekriterier. Der afholdes et infomøde for potentielle unge i målgruppe, forældre og lærere, hvorefter ansøgningerne udfærdiges i samarbejde med den unges klasse-/kontaktlærer.
Evaluering
Epinion har fulgt projektet som evaluator. I finder midtvejsevaluering af det første år her, hvor i alt 12 kommuner deltog i Læringslokomotivet. I Læringslokomotivets andet år er 8 kommuner yderligere koblet på projektet, og den samlede evalueringsrapport findes her.